23-3509-VLS-Paardenpraktijk-Cursussen-grijssluier-uitsnede-def

CURSUSSEN

EHBO-cursus van het paard

Leg de juiste verbanden! Een theoretisch en praktisch gedeelte

De EHBO-cursus is opgedeeld in 2 lezingen

  • Deel 1 gaat over het algemeen onderzoek en internistische spoedgevallen, zoals o.a. koliek en slokdarmverstopping. Wat kun je zelf doen en wanneer moet de dierenarts gebeld worden? Tijdens het praktische gedeelte richten we ons op het algemeen onderzoek.
  • Deel 2 gaat over wonden, verbanden en orthopedische spoedgevallen. Welke EHBO kun je zelf verlenen en wanneer moet er hulp ingeroepen worden? Tijdens het praktische gedeelte leren we de verschillende verbanden aan te leggen, zoals het hoef-, kogel- en sprongverband.

De verzorging van het gebit van uw paard

Erg verstandig!

Bij de cursus over de gebitsverzorging van het paard leren we de basis van de anatomie van het paardengebit. Hierdoor wordt duidelijk waarom bepaalde afwijkingen van het gebit veelvuldig voorkomen en wat daaraan gedaan kan worden om de problemen te verhelpen en te voorkomen!

In het praktische gedeelte gaan we het paardengebit bij het levende paard bekijken en de leeftijd schatten van verschillende paarden. Wie heeft aan het eind van de avond de meeste leeftijden goed?

Het ontwormen van uw paard

Pak het probleem grondig aan!

Sinds de veranderingen van het ontwormingsbeleid in Nederland zijn er veel vragen bij paardeneigenaren over de juiste strategie van preventief mestonderzoek en ontwormen. Er bestaat helaas geen gouden standaard en niet voor ieder paard geldt hetzelfde advies. Hierin spelen verschillende factoren een rol, zoals de leeftijd van het paard en de omstandigheden waarin ze gehouden worden. Hebben ze de weidegang met meerdere paarden of alleen? Of staan de paarden juist veel op stal?

Tijdens deze cursus bespreken we de verschillende wormen en hoe zij een gevaar kunnen vormen voor uw paard. Waar moet je als eigenaar op letten en wanneer is het verstandig om een mestonderzoek te laten doen?

De geboorte van een veulen

Hoe verloopt dit spannende proces nu eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? De geboorte van een veulen gaat zeer vlot en over het algemeen kan de merrie dit zonder hulp prima af. Maar als er complicaties zijn, zoals bijvoorbeeld een verkeerde ligging van het veulen, is hulp ook met spoed geboden!

Tijdens deze cursus leren we hoe we de signalen van een naderende geboorte opmerken, zodat we de juiste voorbereidingen kunnen treffen. Waar moeten we rekening mee houden als het zover is en wat komt er bij een pasgeboren veulen allemaal kijken?

Onze andere diensten

Paardenpraktijk VLS richt zich op de voortplanting en tandheelkunde van uw paard.
Daarnaast organiseren we cursussen en workshops voor paardeneigenaren.

VOORTPLANTING

Read More
TANDHEELKUNDE

Read More
CURSUSSEN

Read More
Wilt u meer informatie? Bel gerust 06-13822542 of mail uw vraag